Čileanski kongres poduzima prvi korak prema pravnom pobačaju

Čileanski kongres poduzima prvi korak prema pravnom pobačaju

The Last CIA Whistleblower: Drug Trafficking, Training Terrorists, and the U.S. Government (Travanj 2019).

Anonim

Kongres Čilea zauzeo je prvi korak u utorak u zakonitosti pobačaja u nekim slučajevima, praksa koja je desetljećima legalno zabranjena u socijalno konzervativnoj zemlji.

Glasovanjem od osam do pet godina, zakonodavni odbor složio se dopustiti raspravu o prijedlogu zakona, koji je predsjednik Michelle Bachelet predao Kongresu u siječnju.

Zakoni bi dopustili abortus u slučajevima silovanja, rizika za majku ili smrtonosnih nedostataka u porodu.

Od posljednjih dana Augusta Pinochet diktature, pobačaj bilo koje vrste je strogo zabranjen u Čileu, a prema sadašnjem zakonu kažnjivo je do pet godina zatvora.

"Moj glas podržava zakon, jer u tragičnim situacijama omogućuje ženama odlučiti što će se dogoditi", izjavila je Cristina Girardi, zamjenica stranke za Stranku za demokraciju (PPD).

U uvodu zakona, Bachelet, 63, rekao je da je vrijeme za promjenu.

"Činjenice su pokazale da potpuno zabrana pobačaja i ilegalnost nije zaustavila", rekao je Bachelet, liječnik koji se vratio u ured u ožujku 2014. nakon što je bio prvi predsjedavajući žena u Čileu od 2006. do 2010. godine.

Zastupnici iz Bacheletove socijalističke stranke pokušali su u prošlosti uvesti pobačaj za pobačaj, ali zakonodavac ih je uvijek odbacio.

Pinochet je zabranio pobačaj 1989. godine, kao jedan od posljednjih djela njegove 17-godišnje vladavine.

Prije toga, više od 50 godina, Čile je dopustila pobačaj ako je život majke bio u opasnosti ili ako fetus nije bio održiv.